delay flight

Всеки четвърти полет от България– със закъснение

Дата: 25.08.2019

Знаете ли, че в България всеки четвърти полет, който излита, закъснява?

Да, резултатите са съвсем реални, предоставени са след проверката на дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, цитирани от в. „Дневник”. Спазват ли се точно европейското законодателство за обезщетяване на пътниците при закъснели и отменени полети – това е бил акцентът в случая.
Данните, които имаме са от месец юли от летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Класацията

Проверката в летище „Пловдив“ не е установила закъснения на излитащите самолети, надвишаващи 30 минути. Нямало е и нередности със спазването правата на пътниците, което се е дължало на малкия брой полети.

Летището в столицата ни е истински първенец в надпреварата. От всички 4787 пътнически полета през месец юли 2019 г., 28,8% не са излетели на време. Закъснението е варирало от минути, до няколко часа.

Изпълнените полети от летище „Варна“ са 1276, като тези, които имат закъснение над 2 часа са 3,6% от всички.

В Бургас е имало 2484 полета, като тези, надвишаващи закъснението с 2 часа, са 4,38% от всички.
Може би не знаете, но при такова закъснение от над 3 часа, европейското законодателство предвижда обезщетение за всеки пътник, зависещо от разстоянието до крайната точка.

Статистиката е кратка – общо 8557 полета от София, Варна и Бургас, от които 2154 са закъснели, което означава приблизително 25% от всички полети.

Причини

В доклада, цитиран от в. „Дневник”, става ясно, че основните причини за закъсненията на проверяваните летища са ограничения по трасето и лоши метеорологични условия. Останалите причини са забавянето на преходни полети, технически проблеми (внезапна повреда, установен дефект, закъсняло зареждане с гориво), забавено товарене на багаж, проверки за сигурност, изчакване на трансферни пътници и късно предоставена полетна документация. Едни от най-големите закъснения в Европе са отчетени в центровете Марсилия, Реймс, Маастрихт и Карслруе.

Очакванията относно въздушния трафик е да се увеличи с около 3,5% и точно поради тази причина Управителният орган на европейската въздушна мрежа вече предприема мерки относно свеждането до минимум на закъсненията.

Персоналът в летищата

Служителите във всички летища в България са показали високо ниво на познаване на процедурите и действията, които трябва да извършват при наличието на голямо закъснение на полет. Всичко това е установено от проверката, което е добра новина.

Ако и Вие сте били засегнати от закъснял или отменен полет от последните две години, може да се свържете с нас и безплатно да извършите проверка имате ли право на обезщетение или не.