Митове за летенето

7 мита за летенето със самолет, на които трябва да спрем да вярваме

Дата: 18.05.2019

През последните две десетилетия, летенето със самолет се превърна от скъпо удоволствие в популярна практика, достъпна за (почти) всеки.
С бума на нискотарифните авиокомпании циркулират и доста митове, слухове и погрешни схващания, в които е добре да спрем да вярваме още сега.
От правилата за мобилните телефони до реалното времетраене на полета, в тази статия сме поместили 7 мита за летенето със самолет, които са просто неверни.

1. Мит за мобилните устройства

Наистина ли трябва да изключваме мобилните си телефони и преносимите електронни устройства или да ги държим в самолет режим по време на полет? Твърдо НЕ. Истината е, че самолетите са специално създадени, за да издържат на чужди сигнали, а когато става въпрос за мобилни телефони – те работят на напълно различни честоти.
Без значение в какво се опитват да ви накарат да вярвате, досега няма документиран случай за катастрофирал самолет заради употреба на електронни устройства по време на полет.

2. Мит за турболенцията

Никой не обича турбуленцията. Това е едно от нещата, които всеки един си пожелава да не му се случи преди предстоящ полет.
Но трябва да приемем, че тя е напълно нормално явление, което в никакъв случай няма да доведе до катастрофа, обръщане на самолета с главата надолу или срив (както по филмите).

3. Мит за времетраенето на полета

Една от най-честите практики на авиокомпаниите е да съобщават по-дълго от реалното времетраене на всеки полет. По този начин се застраховат от евентуални закъснения.
В този ред на мисли ви съветваме и да не вярвате на информацията, която нискотарифните авиолинии дават за процента полети, пристигнали на време.

4. Мит за приемането на алкохол по време на полет

От години се носи мит, че действието на алкохола е по-силно по време на полет (главно заради височината, на която сме тогава).
Но ще се наложи да развенчаем този мит. Истината е, че именно надморската височина е факторът, който ни кара да се чувстваме по-опиянени и замаяни.

5. Мит за енергийната ефективност на самолетите

Противно на общото схващане, автомобилите са доста по-енергийно неефективни от самолетите поради много по-големия брой на хората, които могат да бъдат транспортирани на полет, което от своя страна намалява въглеродните емисии на пътническа миля.
6. Мит за отварянето на вратата по време на полет
От време на време чуваме луди истории за пътници, които са се опитали да отворят вратите на самолета по време на полета.
Добрата новина е, че те могат да опитат всичко, което им дойде на ум, но това е абсолютно невъзможно да се случи, според авиационни блогъри и други експерти по въздухоплаването. Обяснението се крие в разликата в налягането във и извън самолета по време на полет.
Съвет: Дори не си и помисляйте да опитате това – може да ви арестуват или, най-малкото, да си навлечете гнева на група разярени стюардеси и пътници.

7. Мит за въздуха, който дишаме по време на полет

Противно на общото схващане, че един и същи въздух, пълен с микроби, циркулира в кабината, той е сравнително чист в действителност.
Самолетите, превозващи пътници, се отнасят много сериозно към темата за контрола на качеството на въздуха. Повечето от тях притежават истински високоефективни филтри за частици (TRUE HEPA) или високоефективни филтри за частици (HEPA).
Тези филтриращи системи непрекъснато работят за филтриране и рециркулация на застоялия въздух в кабината с чист въздух и благодарение на постоянното пречистване на въздуха, ние не дишаме толкова замърсен въздух, както в други затворени пространства, като например автобус или влак.