Митове за летенето

6 мита за летенето със самолет, на които трябва да спрем да вярваме

През последните две десетилетия, летенето със самолет се превърна от скъпо удоволствие в популярна практика, достъпна за (почти) всеки.
С бума на нискотарифните авиокомпании циркулират и доста митове, слухове и погрешни схващания, в които е добре да спрем да вярваме още сега.

От правилата за мобилните телефони до реалното времетраене на полета, в тази статия сме поместили 6 мита за летенето със самолет, които са просто неверни.

1. Самолетът няма да катастрофира, защото вие използвате мобилния си телефон

Наистина ли трябва да изключваме мобилните си телефони и преносимите електронни устройства или да ги държим в самолет режим по време на полет? Твърдо НЕ. Истината е, че самолетите са специално създадени, за да издържат на чужди сигнали, а когато става въпрос за мобилни телефони – те работят на напълно различни честоти.

Без значение в какво се опитват да ви накарат да вярвате, досега няма документиран случай за катастрофирал самолет заради употреба на електронни устройства.

2. Турбуленцията НЕ е сигурен знак, че самолетът ще катастрофира

Никой не обича турбуленцията. Това е едно от нещата, които всеки един си пожелава да не му се случи преди предстоящ полет. Но трябва да приемем, че тя е напълно нормално явление, което в никакъв случай няма да доведе до катастрофа, обръщане на самолета с главата надолу или срив.

3. Авиокомпаниите никога не съобщават реалното времетраене на полета

Една от най-честите практики на авиокомпаниите е да съобщават по-дълго от реалното времетраене на всеки полет. По този начин се застраховат от евентуални закъснения. В този ред на мисли ви съветваме и да не вярвате на информацията, която нискотарифните авиолинии дават за процента полети, пристигнали на време.

4. Самолетът не се движи сам

Много хора са възприели схващането, че самолетите са супер автоматизирани машини, които се движат на автопилот, а пилотите са там само в случай, че нещо се обърка. Истината е, че пилотирането е доста практическа работа, която изисква постоянно внимание и насока от опитен екипаж. Съмнявате се в това?

5. Самолетът е по-енергийно ефективен транспорт от автомобила

Противно на общото схващане, автомобилите са доста по-енергийно неефективни от самолетите поради много по-големия брой на хората, които могат да бъдат транспортирани на полет, което от своя страна намалява въглеродните емисии на пътническа миля.

6. Вратата на самолета не може да се отвори по време на полет

От време на време чуваме луди истории за пътници, които са се опитали да отворят вратите на самолета по време на полета.
Добрата новина е, че те могат да опитат всичко, което им дойде на ум, но това е абсолютно невъзможно да се случи, според авиационни блогъри и други експерти по въздухоплаването. Обяснението се крие в разликата в налягането във и извън самолета по време на полет.

Съвет: Дори не си и помисляйте да опитате това – може да ви арестуват или, най-малкото, да си навлечете гнева на група разярени стюардеси и пътници.

0 коментари

Напишете коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *