Често задавани въпроси

Полетът ми беше отменен. Имам ли право на обезщетение?

Ако Вашият полет е отменен, имате право да изисквате обезщетение от авиокомпанията, в случаите, когато причина за отмяната не e „извънреднo обстоятелствo“. Такова може да бъде например влошени метеорологични условия, стачки, граждански размирици, извънредни инструкции от контролната кула.

В случаите, когато отмяната е по вина на авиокомпанията и тя Ви е информирала по-малко от 14 дни преди датата на излитане, вероятно имате право на обезщетение. Компанията-превозвач е длъжна да осигури помощ (храна, настаняване и т.н.), възстановяване на разходите или безвъзмездно предоставяне на нов самолетен билет (премаршрутиране).

Полетът ми закъсня. Имам ли право на обезщетение?

В случай, че Вашият полет е закъснял с поне 3 часа спрямо обявения час на пристигане по разписание, имате право на обезщетение, ако причината за закъснението НЕ са „извънредни обстоятелства“. В случай на такива, авиокомпанията НЕ дължи обезщетение на пътниците от закъснелия полет.

Отказан достъп до борда. Имам ли право на обезщетение?

Ако авиокомпанията Ви е отказала качване на борда поради липса на свободни места (overbooking), вероятно имате право на обезщетение. Регламент 261/2004 се прилага само в случай на отказан достъп до борда при продажба на повече места от наличните в действителност. Не се дължи такова, ако не разполагате с необходимите документи, пристигнете късно на летището, по съображения за сигурност или здравни причини и т.н.

Имам ли някакви права, ако изпусна свързващ полет?

Имате право на финансово обезщетение, ако билетите за двата полета са на една резервация, пристигнете в крайната дестинация със закъснение над 3 часа и ако закъснението не се дължи на извънредни обстоятелства.

Каква е средната продължителност на процеса от подаването на иска за обезщетение до финализирането му, в случай, че претенцията ми към авиокомпанията е основателна?

„Авиоклейм“ подава Вашето искане за обезщетение към съответната авиокомпания във възможно най-кратък след като получим необходимите документи за представителство от Вас. Има случаи, в които цялата процедура приключва в рамките на 2-4 седмици и Вие на практика получавате обезщетението само месец, след като сте подали своето искане.
Следва обаче да имате предвид, че авиокомпанията има двумесечен срок, в който трябва да се произнесе по претенцията на пътника за обезщетение.
Екипът на Авиоклейм ще Ви държи информирани с текущия статус на Вашия иск и ще направим всичко необходимо, за да защитим Вашите права.

Ако възникне технически проблем със самолета, това може ли да се счита за „извънредно обстоятелство“?

Технически проблем, открит при обичайната поддръжка на въздухоплавателното средство или възникнал поради неправилна извършена поддръжка, не се счита за „извънредно обстоятелство“.

Какво означава „извънредни обстоятелства“?

Авиолиниите често използват „извънредните обстоятелства“ като възможност да избегнат изплащането на обезщетение в случай на забавен или отменен полет.
Съгласно Регламент 261/2004, извънредни обстоятелства са онези, които „възпрепятстват навременното изпълнение на определен полет, въпреки че превозвачът е взел всички необходими мерки, за да избегне забавянето или отмяната“.
За „извънредни обстоятелства“ се считат:
• Влошени метеорологични условия (мъгла/липса на добра видимост, силни ветрове, снежни бури и други);
• Политически или граждански размирици;
• Стачки на летищния персонал;
• Удари с птица;
• Инструкции от контролната кула;

Имам ли право на обезщетение при отменен/закъснял полет, който е до страна извън Европейския съюз, например САЩ?

В този случай имате право на обезщетение, само ако полетът се изпълнява от авиокомпания от страна в Европейския съюз. Например ако летите от България до САЩ с „American airlines“, нямате право на обезщетение.

Какви са правата ми в случай на понижаване на класата, за която съм заплатил, по време на полет?

Ако сте поставен в по-ниска класа от тази, за която сте заплатили (например, от Бизнес класа сте настанен в Икономична класа), авиокомпанията трябва да възстанови:
i) 30% от цената на билета за полети на разстояние по-малко от 1500 km. между страни от ЕС;
ii) 50% от цената на билета за полети в рамките на ЕС на разстояние, по-голямо от 1500 km., с изключение на полетите между европейската територия на държавите-членки и френските отвъдморски департаменти, както и за всички други полети между 1500 и 3500 километра;
iii) 75% от стойността на билета за полети извън ЕС на разстояние, по-голямо от 3500 km., осъществено с превозвач от ЕС;

Колко струват услугите на AvioClaim?

Ако не получите обезщетението, за което сте подали иск и което сме претендирали пред авиокомпанията, не дължите нищо на AvioClaim.
При успешно приключване на Вашия случай и получаване на обезщетение от авиокомпанията, Вие дължите комисионно възнаграждение в размер на 24 % (с вкл. ДДС) от цялата сума.
Иначе казано, дължите възнаграждение към Avioclaim само при успех.
Тази комисионна се удържа в момента, когато прехвърляме парите към Вашата сметка, така че не е необходимо да правите каквито и да било действия, които могат да доведат до допълнителни разходи за Вас, ние ще организираме целия процес по плащането за Ваше удобство.
Ако обезщетението от авиопревозвачът е преведено по Ваша банкова сметка, ние ще Ви изпратим детайли за плащане на нашето възнаграждение.