Често задавани въпроси

Отмениха полета ми. Имам ли право на обезщетение?

Ако Вашият полет е отменен, имате право да изисквате обезщетение от авиокомпанията, в случаите, когато причината за отмяната са „извънредни обстоятелства“ като влошени метеорологични условия, стачки, граждански размирици, извънредни инструкции от контролната кула.
В случаите, когато отмяната е по вина на компанията – превозвач, той е длъжен да осигури помощ (храна, настаняване), възстановяване на разходите или безвъзмездно предоставяне на нов самолетен билет (премаршрутиране).

Полетът ми закъсня. Имам ли право на обезщетение?

В случай, че полетът ви е закъснял с 3 часа и повече спрямо обявения час на пристигане, имате право на обезщетение, ако причината за закъснението НЕ са „извънредни обстоятелства“. В случай на такива, авиокомпанията не дължи обезщетение на пътниците от закъснения полет.

Каква е средната продължителност на процеса от подаването на иска за обезщетение до финализирането му, в случай че претенцията ми към авиокомпанията е основателна?

„Авиоклейм“ подава искането Ви за обезщетение към съответната авиокомпания веднага след като получим попълнената кратка форма и пълномощно от Вас. Стремим се към финализиране на претенцията между 3 до 6 месеца, но за съжаление това е нещо, което не можем да предвидим до пълна точност. Има случаи, в които цялата процедура приключва в рамките на 3-4 седмици и Вие получавате парите си само месец, след като сте подали искането си.
Това, в което можем да ви уверим е, че ще Ви държим информирани с текущия статус на вашия иск и ще направим всичко по силите си, за да защитим Вашите права.

Кои са „извънредните обстоятелства“?

Авиолиниите често използват „извънредните обстоятелства“ като начин да избегнат изплащането на обезщетения при забавен или отменен полет.
Според Европейски Регламент 261, извънредни обстоятелства са онези, които „възпрепятстват навременното изпълнение на определен полет, въпреки че превозвачът е взел всички необходими мерки, за да избегне забавянето или отмяната“.

За „извънредни обстоятелства“ се считат:

  • Влошени метеорологични условия (мъгла/липса на добра видимост, силни ветрове, снежни бури и други)
  • Политически или граждански размирици
  • Стачки на летищния персонал
  • Удари с птица
  • Инструкции от контролната кула

Имам ли право на обезщетение при отменен полет, който е до страна извън Европейския съюз, например САЩ?

В този случай имате право на обезщетение, само ако полетът се изпълнява от авиокомпания от страна в Европейския съюз.
Например, ако летите от България до САЩ с „American airlines“, нямате право на обезщетение.

Какви са правата ми в случай на понижаване на класата, за която съм заплатил, по време на полет?

Ако сте поставен в по-ниска класа от тази, за която сте заплатили (например, от Бизнес класа сте настанен в Икономична класа), авиокомпанията трябва да възстанови:

i) 30% от цената на билета за полети на разстояние по-малко от 1500 km. между страни от ЕС

ii) 50% от цената на билета за полети в рамките на ЕС на разстояние, по-голямо от 1500 km., с изключение на полетите между европейската територия на държавите-членки и френските отвъдморски департаменти, както и за всички други полети между 1500 и 3500 километра

iii) 75% от стойността на билета за полети извън ЕС на разстояние, по-голямо от 3500 km., осъществено с превозвач от ЕС

Колко струват услугите на AvioClaim?

Ако не получите обезщетението, за което сте подали иск, не дължите нищо на AvioClaim.

В случай, че постигнем успех по Вашата претенция за обезщетение, AvioClaim ще удържи 24% с вкл. ДДС комисионно възнаграждение от цялата сума, изплатена от авиокомпанията.
Тази комисионна се удържа в момента, когато прехвърляме парите към Вашата сметка, така че не е необходимо да правите каквито и да било действия, които могат да доведат до допълнителни разходи за Вас, ние ще организираме целия процес по плащането за Ваше удобство.

С AvioClaim не рискувате нищо, може само да спечелите!