авиокомпаниите след Covid-19

Нови правила за авиокомпаниите след Covid-19

Дата: 27.04.2020

Европейската комисия изготвя стратегия, с която да предостави нови правила, чрез които глобалният сектор по безопасен начин да се върне към нормалната си работа и да се възобновят международните полети. Една част от тях ще включват мерки за социално дистанциране и безопасност на пътниците както на летищата, така и в самите самолети.

Освен предвидената дистанция, комисарят на ЕС по транспорта Адина Валеан заяви, че се планира и въвеждане на задължително носене на маски по летищата, както и използването на дезинфектанти.

Националните правителства въведоха различни мерки, но все повече държави по света започват да премахват повечето ограничения или голяма част от карантинните ограниченията биват облекчени. След тежката ситуация, авиосекторът започна да се подготвя за рестарт на своите полети.

Това дава възможност за размисъл дали скоро няма да се възобновят и туристическите пътувания, тъй като и този сектор е сериозно засегнат поради Covid-19. Това ще се случи при засилени предпазни мерки.

Някои авиокомпаниии обмислят идеята за оставяне на празна средната седалка на самолетите с цел по-голям дистанция между пътниците. Британската авиокомпания „EasyJet” беше първата, която подкрепи и обяви подобно намерение.

Други авиокомпании, които обмислят въвеждането на нови правила, са „Alaska Airlines” и „Wizz Air”. Ирландската авиокомпания „Ryanair” се диференцира от идеята за празна средна седалка и я определя като „идиотска“.

Голяма част от американските авиолинии обаче предприемат свои собствени мерки. Директорът на Федерално управление на авиацията в САЩ (FAA) Стив Диксън, обяви че планират да реорганизират своята работа във връзка с насоките към екипажите по време на полетите, но няма да налагат подобрения по отношение на безопасността.

Относно въвеждането на задължително носене на маски се обсъжда дали FAA има право да задължи екипажа и пътниците да носят предпазни маски. И въпреки разграничението от правилата на ЕС и въвеждането на собствените мерки, американските авиолинии обмислят варианта за свободна средна седалка.

„Трябва да сме подготвени за трудно и бавно възстановяване, дори след като вирусът бъде овладян“, заяви Ед Бастиан изпълнителен директор на “Delta Air Lines”, който подкрепя и насърчава пътниците и служителите да спазват съветите за безопасност.